Orzeszki ziemne
![](/files/nuts/nuts-1-5dee48ed56000.png)
![](/files/nuts/nuts-1-5dee48ed56000.png)
Orzeszki ziemne
Rośliny strączkowe pochodzące z Ameryki Południowej. Orzeszki ziemne wpływają pozytywnie na proces odbudowy tkanek, pomagają wzmacniać układ nerwowy oraz skórę.
Orzechy włoskie
![](/files/nuts/nuts-2-5dee491b71ffe.png)
![](/files/nuts/nuts-2-5dee491b71ffe.png)
Orzechy włoskie
Rosną głównie w Ameryce (Kalifornia), Francji i Indiach. Orzechy włoskie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wspierają też układ odpornościowy i hormonalny.
Orzechy laskowe
![](/files/nuts/nuts-3-5dee49362c8a7.png)
![](/files/nuts/nuts-3-5dee49362c8a7.png)
Orzechy laskowe
Pochodzą z Turcji, ale występują też w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. Orzechy laskowe pomagają wzmacniać układ sercowo-naczyniowy i zapobiegać nowotworom.
Pistacje
![](/files/nuts/nuts-4-5dee494f3369c.png)
![](/files/nuts/nuts-4-5dee494f3369c.png)
Pistacje
Rosną m.in. w Afganistanie, Pakistanie, Indiach, Grecji i Turcji. Pistacje wpływają korzystnie na metabolizm, pomagają wzmacniać zęby i kości.
Migdały
![](/files/nuts/nuts-5-5dee4969cb74f.png)
![](/files/nuts/nuts-5-5dee4969cb74f.png)
Migdały
Pochodzą z Azji, obecnie rosną też w Hiszpanii, Ameryce (Kalifornii) i we Włoszech. Migdały ułatwiają trawienie, posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia.
Nerkowce
![](/files/nuts/nuts-6-5dee4985f1900.png)
![](/files/nuts/nuts-6-5dee4985f1900.png)
Nerkowce
Krajem ich pochodzenia jest Brazylia, dziś rosną też w Mozambiku, Tanzanii, Kenii, Indiach i Brazylii. Nerkowce pomagają wzmacniać kości, wspierają również aktywność enzymów w organizmie oraz działanie układu krwionośnego.
![](/tpl/images/bg-nuts-1.png)
![](/tpl/images/squirrel-10.png)
Dlaczego wiewiór poleca orzechy
Sprawny mózg
W 100 gramach orzeszków jest 216mg wartościowego magnezu. To 58% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Magnez odgrywa istotną rolę w utrzymaniu sprawnej pamięci. I już nie zapomnisz o codziennej garści swoich ulubionych orzeszków!
Zobacz film
Więcej mocy
W 100 gramach orzeszków jest 25g cennego białka.
Proteiny przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, dlatego orzeszki są świetną przekąską po treningu. Możesz je również dodawać do innych posiłków.
Zobacz film
Zdrowa skóra
100 gramów orzeszków pokrywa aż 109% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3.
Dzięki witaminie B3 będzie Ci łatwiej odżywić skórę i utrzymać ją w zdrowiu, aby czuć się pięknie każdego dnia!
Zobacz film
Więcej równowagi
100 gramów orzeszków zawiera 3,3mg niezbędnego cynku. To 33% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Cynk jest niezbędny w przebiegu procesów poznawczych, dlatego pomoże Ci zachować równowagę w stresujących sytuacjach.
Zobacz film
![](/tpl/images/bg-nuts-2.png)
Orzeszki w liczbach
- Makroskładniki
-
Składniki
mineralne - Witaminy
![](/tpl/images/bg-nuts-3.png)
![](/tpl/images/bg-nuts-4.png)
Zdrowie
![](/files/health/lead/peanuts-promote-a-sense-of-satiety-1-5dee5c7cd462c.png)
Orzeszki ziemne wywołują uczucie sytości
Dowiedz się więcej
![](/files/health/lead/beta-sitosterole-455x340-5dee5cb9d338b.jpeg)
Beta-sitosterole w orzeszkach ziemnych
Dowiedz się więcej
![](/files/health/lead/poziom-cukru-455x340-5dee5cecc7537.jpeg)
Posiłki z dodatkiem orzeszków ziemnych obniżają poziom cukru we krwi.
Dowiedz się więcej
![](/files/health/lead/jakosc-zywienia-455x340-5dee5d21da786.jpeg)
Czy wiesz, że orzeszki ziemne podnoszą jakość żywienia?
Dowiedz się więcej
![](/files/health/lead/jakosc-zywienia-455x340-5dee5d21da786-5e2aa692bf833.png)
Czy wiesz, że orzeszki ziemne mogą pomóc w utracie zbędnych kilogramów w zdrowy sposób?
Dowiedz się więcej
![](/files/health/lead/jakosc-zywienia-455x340-5dee5d21da786vbnm-5e2aa686643f8.png)
Czy wiesz, że prażenie orzechów przynosi wiele pozytywnych efektów?
Dowiedz się więcej
![](/files/health/lead/3 (2)-5e2aa673b0176.png)
Czy wiesz, że witamina E zawarta w orzeszkach ziemnych chroni komórki przed stresem oksydacyjnym?
Dowiedz się więcej
![](/tpl/images/bg-nuts-5.png)
![](/tpl/images/bg-nuts-6.png)
![](/tpl/images/bg-nuts-7.png)
Czy wiesz że
![](/files/do-you-know/1-5e009d1d20c02.png)
Orzechy to nie tylko smaczna, ale również zdrowa przekąska. W ich skład wchodzą głównie "dobre" tłuszcze nienasycone, które chronią orzechowych smakoszy przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wiedzą o tym dobrze mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego - orzechy znalazły stałe miejsce w ich diecie, podobnie jak warzywa i owoce morza. Porcja orzechów zawiera też wiele witamin i minerałów. Ponadto, w przeciwieństwie do owoców sezonowych, orzechy są dostępne w Polsce przez cały rok, co umożliwia włączenie ich na stałe do jadłospisu.
![](/files/do-you-know/2-5e009d2784882.jpeg)
Orzech macadamii uznawany jest za energetycznego giganta, gdyż posiada ponad 80% nienasycowanych kwasów tłuszczowych i rekordową ilość żelaza. Dzięki temu wydatnie wpływa na dotlenienie i ukrwienie organizmu.
![](/files/do-you-know/3-5e00a059c572d.jpeg)
Podczas dojrzewania orzechy rosną, co powoduje otwarcie skorupki i z tego powodu Hindusi nazywają je śmiejącymi się orzeszkami.
![](/files/do-you-know/4-5e009daa17aa8.jpeg)
Sok wyciśniętych ze świeżych migdałów zwany Orszadą jest bardzo odżywczym i aromatycznym napojem zalecanym ludziom chorym i rekonwalescentom.
![](/files/do-you-know/5-5e009db48353d.jpeg)
Orzech ziemny jest naturalnym źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składników takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko, witaminy i sole mineralne.
![](/files/do-you-know/6-5e009dc0dc680.jpeg)
Orzech brazylijski nie jest orzechem, lecz nasieniem zawartym w kulistym, brązowym owocu o twardej powłoce.
![](/files/do-you-know/7-5e009dc9d28f0.jpeg)
Orzech ziemny jest rośliną Ameryki Południowej, a w Europie orzechy pojawiły się w XVI wieku wraz z podbojami konkwistadorów.
![](/files/do-you-know/8-5e009dd34855d.jpeg)
Ojczyzną migdałowca jest Azja. Jest on uprawiany od Armenii, po Iran i Azję Mniejszą, współcześnie największe pola uprawne tego orzecha znajdują się w Kalifornii, Australii i Ameryce Południowej, chociaż 2/3 produkcji światowej pochodzi z Hiszpanii, Portugalii, Włoch i Grecji.
![](/files/do-you-know/9-5e009e01af5fa.jpeg)
Orzechy migdałowca są składnikiem afrodyzjaków i nadają magiczną moc napojom miłosnym.
![](/files/do-you-know/10-5e009ec36889d.jpeg)
Orzech nerkowca dojrzewa w owocu przypominającym wyglądem i wielkością gruszkę, składającym się z dwóch części: mięsistej łodygi oraz wyrastających z górnej części nerkowatego orzecha podobnego do nasienia fasoli. Łodyga zwana też "jabłkiem nerkowca" o słodkim smaku doskonale nadaje się na dżemy, soki a nawet napoje alkoholowe.
![](/files/do-you-know/11-5e009fe68ef10.jpeg)
Orzeszki ziemne zawierają resweratrol, substancję która ma właściwości antyutleniające, dostając się do krwioobiegu nie dopuszcza do utlenienia cholesterolu i odkładania produktów utleniania w organiźmie człowieka, dzięki temu orzechy zapobiegają miażdżycy.
![](/files/do-you-know/12-5e009ff46f372.jpeg)
Orzech ziemny, jak sama nazwa wskazuje nie rośnie jak pozostałe orzechy na drzewach bądź krzewach lecz na małych krzakach (30-60cm), które kwitną nad ziemią lecz owocują pod ziemią.
![](/files/do-you-know/13-5e009fff2335b.jpeg)
Drzewo orzecha włoskiego wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Bałkanów, lecz dziś rozpowszechnione jest w wielu regionach świata, z powodzeniem rośnie także w Polsce.
![](/files/do-you-know/14-5e00a01b78e25.jpeg)
Na plantacjach rosną zarówno męskie i żeńskie drzewa pistacjowe. Drzewa męskie nie owocują, ale ich rolą jest zapylenie kwiatów drzew żeńskich.
![](/files/do-you-know/17-5e00a5ffca734.jpeg)
Owoc drzewa pistacjowego podobny jest do oliwki. Pistacje rosną w kiściach podobnych do kiści winogron.
![](/files/do-you-know/15-5e00a02ee9e0b.jpeg)
Tłuszcz zawarty w orzechach to pozbawiony cholesterolu olej archaidowy, zawierający 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) nie wytwarzanych przez ludzki organizm, ale koniecznych do jego funkcjonowania. NNKT umożliwia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, wzmacniają odporność organizmu, ułatwiają wzrost i oddychanie komórek. Najważniejszą cechą NNKT jest obniżanie podatności ludzkiego organizmu na choroby serca.
![](/files/do-you-know/16-5e00a0372d653.jpeg)
Orzechy ziemne to najbogatsze źródło witaminy E - witaminy młodości, która według naukowców zapobiega powstwaniu nowotworów, reumatyzmu i miażdżycy naczyń. Istotne znaczenie dla organizmu człowieka mają witaminy z grupy B, których w orzechach ziemnych nie brakuje. W 100g orzechów ziemnych zawarte jest 2/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę B1. Wysoka jest także zawartość witaminy B3 wpływającej na równowagę psychiczną, koncentracje i sprawność umysłową człowieka.