Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne
Rośliny strączkowe pochodzące z Ameryki Południowej. Orzeszki ziemne wpływają pozytywnie na proces odbudowy tkanek, pomagają wzmacniać układ nerwowy oraz skórę.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie
Rosną głównie w Ameryce (Kalifornia), Francji i Indiach. Orzechy włoskie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wspierają też układ odpornościowy i hormonalny.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe
Pochodzą z Turcji, ale występują też w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. Orzechy laskowe pomagają wzmacniać układ sercowo-naczyniowy i zapobiegać nowotworom.
Pistacje
Pistacje
Rosną m.in. w Afganistanie, Pakistanie, Indiach, Grecji i Turcji. Pistacje wpływają korzystnie na metabolizm, pomagają wzmacniać zęby i kości.
Migdały
Migdały
Pochodzą z Azji, obecnie rosną też w Hiszpanii, Ameryce (Kalifornii) i we Włoszech. Migdały ułatwiają trawienie, posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia.
Nerkowce
Nerkowce
Krajem ich pochodzenia jest Brazylia, dziś rosną też w Mozambiku, Tanzanii, Kenii, Indiach i Brazylii. Nerkowce pomagają wzmacniać kości, wspierają również aktywność enzymów w organizmie oraz działanie układu krwionośnego.
Dlaczego wiewiór poleca orzechy
Sprawny mózg
W 100 gramach orzeszków jest 216mg wartościowego magnezu. To 58% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Magnez odgrywa istotną rolę w utrzymaniu sprawnej pamięci. I już nie zapomnisz o codziennej garści swoich ulubionych orzeszków!
Zobacz film
Więcej mocy
W 100 gramach orzeszków jest 25g cennego białka.
Proteiny przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, dlatego orzeszki są świetną przekąską po treningu. Możesz je również dodawać do innych posiłków.
Zobacz film
Zdrowa skóra
100 gramów orzeszków pokrywa aż 109% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3.
Dzięki witaminie B3 będzie Ci łatwiej odżywić skórę i utrzymać ją w zdrowiu, aby czuć się pięknie każdego dnia!
Zobacz film
Więcej równowagi
100 gramów orzeszków zawiera 3,3mg niezbędnego cynku. To 33% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Cynk jest niezbędny w przebiegu procesów poznawczych, dlatego pomoże Ci zachować równowagę w stresujących sytuacjach.
Zobacz film
Orzeszki w liczbach
- Makroskładniki
-
Składniki
mineralne - Witaminy
Zdrowie
Orzeszki ziemne wywołują uczucie sytości
Dowiedz się więcej
Beta-sitosterole w orzeszkach ziemnych
Dowiedz się więcej
Posiłki z dodatkiem orzeszków ziemnych obniżają poziom cukru we krwi.
Dowiedz się więcej
Czy wiesz, że orzeszki ziemne podnoszą jakość żywienia?
Dowiedz się więcej
Czy wiesz, że orzeszki ziemne mogą pomóc w utracie zbędnych kilogramów w zdrowy sposób?
Dowiedz się więcej
Czy wiesz, że prażenie orzechów przynosi wiele pozytywnych efektów?
Dowiedz się więcej
Czy wiesz, że witamina E zawarta w orzeszkach ziemnych chroni komórki przed stresem oksydacyjnym?
Dowiedz się więcej
Czy wiesz że
Orzechy to nie tylko smaczna, ale również zdrowa przekąska. W ich skład wchodzą głównie "dobre" tłuszcze nienasycone, które chronią orzechowych smakoszy przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wiedzą o tym dobrze mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego - orzechy znalazły stałe miejsce w ich diecie, podobnie jak warzywa i owoce morza. Porcja orzechów zawiera też wiele witamin i minerałów. Ponadto, w przeciwieństwie do owoców sezonowych, orzechy są dostępne w Polsce przez cały rok, co umożliwia włączenie ich na stałe do jadłospisu.
Orzech macadamii uznawany jest za energetycznego giganta, gdyż posiada ponad 80% nienasycowanych kwasów tłuszczowych i rekordową ilość żelaza. Dzięki temu wydatnie wpływa na dotlenienie i ukrwienie organizmu.
Podczas dojrzewania orzechy rosną, co powoduje otwarcie skorupki i z tego powodu Hindusi nazywają je śmiejącymi się orzeszkami.
Sok wyciśniętych ze świeżych migdałów zwany Orszadą jest bardzo odżywczym i aromatycznym napojem zalecanym ludziom chorym i rekonwalescentom.
Orzech ziemny jest naturalnym źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składników takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko, witaminy i sole mineralne.
Orzech brazylijski nie jest orzechem, lecz nasieniem zawartym w kulistym, brązowym owocu o twardej powłoce.
Orzech ziemny jest rośliną Ameryki Południowej, a w Europie orzechy pojawiły się w XVI wieku wraz z podbojami konkwistadorów.
Ojczyzną migdałowca jest Azja. Jest on uprawiany od Armenii, po Iran i Azję Mniejszą, współcześnie największe pola uprawne tego orzecha znajdują się w Kalifornii, Australii i Ameryce Południowej, chociaż 2/3 produkcji światowej pochodzi z Hiszpanii, Portugalii, Włoch i Grecji.
Orzechy migdałowca są składnikiem afrodyzjaków i nadają magiczną moc napojom miłosnym.
Orzech nerkowca dojrzewa w owocu przypominającym wyglądem i wielkością gruszkę, składającym się z dwóch części: mięsistej łodygi oraz wyrastających z górnej części nerkowatego orzecha podobnego do nasienia fasoli. Łodyga zwana też "jabłkiem nerkowca" o słodkim smaku doskonale nadaje się na dżemy, soki a nawet napoje alkoholowe.
Orzeszki ziemne zawierają resweratrol, substancję która ma właściwości antyutleniające, dostając się do krwioobiegu nie dopuszcza do utlenienia cholesterolu i odkładania produktów utleniania w organiźmie człowieka, dzięki temu orzechy zapobiegają miażdżycy.
Orzech ziemny, jak sama nazwa wskazuje nie rośnie jak pozostałe orzechy na drzewach bądź krzewach lecz na małych krzakach (30-60cm), które kwitną nad ziemią lecz owocują pod ziemią.
Drzewo orzecha włoskiego wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Bałkanów, lecz dziś rozpowszechnione jest w wielu regionach świata, z powodzeniem rośnie także w Polsce.
Na plantacjach rosną zarówno męskie i żeńskie drzewa pistacjowe. Drzewa męskie nie owocują, ale ich rolą jest zapylenie kwiatów drzew żeńskich.
Owoc drzewa pistacjowego podobny jest do oliwki. Pistacje rosną w kiściach podobnych do kiści winogron.
Tłuszcz zawarty w orzechach to pozbawiony cholesterolu olej archaidowy, zawierający 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) nie wytwarzanych przez ludzki organizm, ale koniecznych do jego funkcjonowania. NNKT umożliwia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, wzmacniają odporność organizmu, ułatwiają wzrost i oddychanie komórek. Najważniejszą cechą NNKT jest obniżanie podatności ludzkiego organizmu na choroby serca.
Orzechy ziemne to najbogatsze źródło witaminy E - witaminy młodości, która według naukowców zapobiega powstwaniu nowotworów, reumatyzmu i miażdżycy naczyń. Istotne znaczenie dla organizmu człowieka mają witaminy z grupy B, których w orzechach ziemnych nie brakuje. W 100g orzechów ziemnych zawarte jest 2/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę B1. Wysoka jest także zawartość witaminy B3 wpływającej na równowagę psychiczną, koncentracje i sprawność umysłową człowieka.