• Home
  • Konkurs Majówka
  • Przepisy
  • Produkty
  • Orzeszkopedia
  • O nas
  • Akcje
  • Honest Cashew
  • Kontakt

  • Bądź
    na bieżąco

MENU

Bądź
na bieżąco

Orzechy to nie tylko smaczna, ale również zdrowa przekąska. W ich skład wchodzą głównie „dobre” tłuszcze nienasycone, które chronią orzechowych smakoszy przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wiedzą o tym dobrze mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego – orzechy znalazły stałe miejsce w ich diecie, podobnie jak warzywa i owoce morza.

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne


Rośliny strączkowe pochodzące z Ameryki Południowej. Orzeszki ziemne wpływają pozytywnie na proces odbudowy tkanek, pomagają wzmacniać układ nerwowy oraz skórę.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie


Rosną głównie w Ameryce (Kalifornia), Francji i Indiach. Orzechy włoskie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wspierają też układ odpornościowy i hormonalny.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe


Pochodzą z Turcji, ale występują też w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. Orzechy laskowe pomagają wzmacniać układ sercowo-naczyniowy i zapobiegać nowotworom.

Pistacje

Pistacje


Rosną m.in. w Afganistanie, Pakistanie, Indiach, Grecji i Turcji. Pistacje wpływają korzystnie na metabolizm, pomagają wzmacniać zęby i kości.

Migdały

Migdały


Pochodzą z Azji, obecnie rosną też w Hiszpanii, Ameryce (Kalifornii) i we Włoszech. Migdały ułatwiają trawienie, posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia.

Nerkowce

Nerkowce


Krajem ich pochodzenia jest Brazylia, dziś rosną też w Mozambiku, Tanzanii, Kenii, Indiach i Brazylii. Nerkowce pomagają wzmacniać kości, wspierają również aktywność enzymów w organizmie oraz działanie układu krwionośnego.

Dlaczego wiewiór poleca orzechy

Sprawny mózg

W 100 gramach orzeszków jest 216mg wartościowego magnezu. To 58% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Magnez odgrywa istotną rolę w utrzymaniu sprawnej pamięci. I już nie zapomnisz o codziennej garści swoich ulubionych orzeszków!

Zobacz film

Więcej mocy

W 100 gramach orzeszków jest 25g cennego białka. 

Proteiny przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, dlatego orzeszki są świetną przekąską po treningu. Możesz je również dodawać do innych posiłków.

Zobacz film

Zdrowa skóra

100 gramów orzeszków pokrywa aż 109% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3.

Dzięki witaminie B3 będzie Ci łatwiej odżywić skórę i utrzymać ją w zdrowiu, aby czuć się pięknie każdego dnia!

Zobacz film

Więcej równowagi

100 gramów orzeszków zawiera 3,3mg niezbędnego cynku. To 33% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Cynk jest niezbędny w przebiegu procesów poznawczych, dlatego pomoże Ci zachować równowagę w stresujących sytuacjach.

Zobacz film

 

Orzeszki w liczbach

  • Makroskładniki
  • Składniki
    mineralne
  • Witaminy

Porównanie składników zawartych w orzeszkach ziemnych i orzechach (g/100g).


6.8

BŁONNIK 6.8g

9.5

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 9.5g

32.1

JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 32.1g

25.2

BIAŁKO 25.2g

Orzeszki ziemne

7.3

BŁONNIK 7.3g

14.4

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 14.4g

34.8

JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 34.8g

27.1

BIAŁKO 27.1g

Migdał

3.8

BŁONNIK 3.8g

8

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 8g

30.6

JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 30.6g

21.2

BIAŁKO 21.2g

Nerkowiec

8.2

BŁONNIK 8.2g

7.3

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 7.3g

53.4

JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 53.4g

14

BIAŁKO 14g

Orzech laskowy

4.6

BŁONNIK 4.6g

45.2

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 45.2g

13

JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 13g

15.9

BIAŁKO 15.9g

Orzech włoski

9.5

BŁONNIK 9.5g

13.1

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 13.1g

27.3

JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 27.3g

23.8

BIAŁKO 23.8g

Pistacje

5

BŁONNIK 5g

13

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 13g

29

JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 29g

21

BIAŁKO 21g

Mieszanka orzechów

  • Białko
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • Błonnik

Wybrane składniki mineralne w orzeszkach ziemnych i orzechach (% dawki sugerowanej)


38

POTAS 38%

65

FOSFOR 65%

58

MAGNEZ 58%

61

MIEDŹ 61%

29

SELEN 29%

33

CYNK 33%

Orzeszki ziemne

41

POTAS 41%

89

FOSFOR 89%

81

MAGNEZ 81%

65

MIEDŹ 65%

31

CYNK 31%

Migdał

31

POTAS 31%

87

FOSFOR 87%

72

MAGNEZ 72%

170

MIEDŹ 170%

67

SELEN 67%

58

CYNK 58%

Nerkowiec

30

POTAS 30%

43

FOSFOR 43%

41

MAGNEZ 41%

123

MIEDŹ 123%

21

CYNK 21%

Orzech laskowy

27

POTAS 27%

74

FOSFOR 74%

52

MAGNEZ 52%

110

MIEDŹ 110%

22

SELEN 22%

34

CYNK 34%

Orzech włoski

51

POTAS 51%

85

FOSFOR 85%

36

SELEN 36%

100

MIEDŹ 100%

29

CYNK 29%

Pistacje

34

POTAS 34%

70

FOSFOR 70%

61

MAGNEZ 61%

100

MIEDŹ 100%

111

SELEN 111%

39

CYNK 39%

Mieszanka orzechów

  • Cynk
  • Selen
  • Miedź
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas

Wybrane witaminy w orzeszkach ziemnych i orzechach (% dawki sugerowanej)


15

WITAMINA B1 15%

6

WITAMINA B2 6%

109

WITAMINA B3 109%

28

KWAS FOLIOWY 28%

Orzeszki ziemne

14

WITAMINA B1 14%

50

WITAMINA B2 50%

27

WITAMINA B3 27%

13

KWAS FOLIOWY 13%

Migdał

26

WITAMINA B1 26%

9

WITAMINA B2 9%

27

WITAMINA B3 27%

15

KWAS FOLIOWY 15%

Nerkowiec

36

KWAS FOLIOWY 36%

5

WITAMINA B2 5%

12

WITAMINA B3 12%

Orzech laskowy

34

WITAMINA B1 34%

7

WITAMINA B2 7%

8

WITAMINA B3 8%

31

KWAS FOLIOWY 31%

Orzech włoski

58

WITAMINA B1 58%

11

WITAMINA B2 11%

13

WITAMINA B3 13%

15

KWAS FOLIOWY 15%

Pistacje

25

WITAMINA B1 25%

9

WITAMINA B2 9%

62

WITAMINA B3 62%

24

KWAS FOLIOWY 24%

Mieszanka orzechów

  • Kwas foliowy
  • Witamina B3
  • Witamina B2
  • Witamina B1

Zdrowie

Orzeszki ziemne wywołują uczucie sytości


Dowiedz się więcej

Beta-sitosterole w orzeszkach ziemnych


Dowiedz się więcej

Posiłki z dodatkiem orzeszków ziemnych obniżają poziom cukru we krwi.


Dowiedz się więcej

Czy wiesz, że orzeszki ziemne podnoszą jakość żywienia?


Dowiedz się więcej

Czy wiesz, że orzeszki ziemne mogą pomóc w utracie zbędnych kilogramów w zdrowy sposób?


Dowiedz się więcej

Czy wiesz, że prażenie orzechów przynosi wiele pozytywnych efektów?


Dowiedz się więcej

Czy wiesz, że witamina E zawarta w orzeszkach ziemnych chroni komórki przed stresem oksydacyjnym?


Dowiedz się więcej

Czy wiesz że

Orzechy to nie tylko smaczna, ale również zdrowa przekąska. W ich skład wchodzą głównie "dobre" tłuszcze nienasycone, które chronią orzechowych smakoszy przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wiedzą o tym dobrze mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego - orzechy znalazły stałe miejsce w ich diecie, podobnie jak warzywa i owoce morza. Porcja orzechów zawiera też wiele witamin i minerałów. Ponadto, w przeciwieństwie do owoców sezonowych, orzechy są dostępne w Polsce przez cały rok, co umożliwia włączenie ich na stałe do jadłospisu.

Orzech macadamii uznawany jest za energetycznego giganta, gdyż posiada ponad 80% nienasycowanych kwasów tłuszczowych i rekordową ilość żelaza. Dzięki temu wydatnie wpływa na dotlenienie i ukrwienie organizmu.

Podczas dojrzewania orzechy rosną, co powoduje otwarcie skorupki i z tego powodu Hindusi nazywają je śmiejącymi się orzeszkami.

Sok wyciśniętych ze świeżych migdałów zwany Orszadą jest bardzo odżywczym i aromatycznym napojem zalecanym ludziom chorym i rekonwalescentom.

Orzech ziemny jest naturalnym źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składników takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko, witaminy i sole mineralne.

Orzech brazylijski nie jest orzechem, lecz nasieniem zawartym w kulistym, brązowym owocu o twardej powłoce.

Orzech ziemny jest rośliną Ameryki Południowej, a w Europie orzechy pojawiły się w XVI wieku wraz z podbojami konkwistadorów.

Ojczyzną migdałowca jest Azja. Jest on uprawiany od Armenii, po Iran i Azję Mniejszą, współcześnie największe pola uprawne tego orzecha znajdują się w Kalifornii, Australii i Ameryce Południowej, chociaż 2/3 produkcji światowej pochodzi z Hiszpanii, Portugalii, Włoch i Grecji.

Orzechy migdałowca są składnikiem afrodyzjaków i nadają magiczną moc napojom miłosnym.

Orzech nerkowca dojrzewa w owocu przypominającym wyglądem i wielkością gruszkę, składającym się z dwóch części: mięsistej łodygi oraz wyrastających z górnej części nerkowatego orzecha podobnego do nasienia fasoli. Łodyga zwana też "jabłkiem nerkowca" o słodkim smaku doskonale nadaje się na dżemy, soki a nawet napoje alkoholowe.

Orzeszki ziemne zawierają resweratrol, substancję która ma właściwości antyutleniające, dostając się do krwioobiegu nie dopuszcza do utlenienia cholesterolu i odkładania produktów utleniania w organiźmie człowieka, dzięki temu orzechy zapobiegają miażdżycy.

Orzech ziemny, jak sama nazwa wskazuje nie rośnie jak pozostałe orzechy na drzewach bądź krzewach lecz na małych krzakach (30-60cm), które kwitną nad ziemią lecz owocują pod ziemią.

Drzewo orzecha włoskiego wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Bałkanów, lecz dziś rozpowszechnione jest w wielu regionach świata, z powodzeniem rośnie także w Polsce.

Na plantacjach rosną zarówno męskie i żeńskie drzewa pistacjowe. Drzewa męskie nie owocują, ale ich rolą jest zapylenie kwiatów drzew żeńskich.

Owoc drzewa pistacjowego podobny jest do oliwki. Pistacje rosną w kiściach podobnych do kiści winogron.

Tłuszcz zawarty w orzechach to pozbawiony cholesterolu olej archaidowy, zawierający 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) nie wytwarzanych przez ludzki organizm, ale koniecznych do jego funkcjonowania. NNKT umożliwia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, wzmacniają odporność organizmu, ułatwiają wzrost i oddychanie komórek. Najważniejszą cechą NNKT jest obniżanie podatności ludzkiego organizmu na choroby serca.

Orzechy ziemne to najbogatsze źródło witaminy E - witaminy młodości, która według naukowców zapobiega powstwaniu nowotworów, reumatyzmu i miażdżycy naczyń. Istotne znaczenie dla organizmu człowieka mają witaminy z grupy B, których w orzechach ziemnych nie brakuje. W 100g orzechów ziemnych zawarte jest 2/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę B1. Wysoka jest także zawartość witaminy B3 wpływającej na równowagę psychiczną, koncentracje i sprawność umysłową człowieka.

Poznaj nasze produkty

Orzechy Ziemne

Orzechy Ziemne Smakowe

Mieszanki

Orzechy Szlachetne

Crispersy

Carmelove

Natura

Masła i pasty orzechowe

Paluszki

Popcorn

Ziarna słonecznika

Zobacz wszystkie
Polityka prywatności Polityka cookies

© 2016 intersnack poland wszelkie prawa zastrzeżone

Informujemy, że opuszczasz serwis https://www.felixpolska.pl/ i przechodzisz do

Pamiętaj, że nie mamy wpływu na przetwarzanie danych na stronach zewnętrznych.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności

Rozumiem