-
Czy wiesz, że prażenie orzechów przynosi wiele pozytywnych efektów?
Kluczową rolę w przetwarzaniu orzechów odgrywa prażenie. To właśnie jemu orzechy zawdzięczają swój wyjątkowy smak. Podczas procesu prażenia zmieniają się również konsystencja i kolor. Dzięki tak zwanej reakcji Maillarda orzechy stają się brązowe, a białka i cukry w nich zawarte wchodzą we wzajemne reakcje pod wpływem ciepła. W procesie tym powstają również brązowe pigmenty zwane melanoidynami. Melanoidyny są znane ze swoich przeciwutleniających właściwości, a ponadto przedłużają trwałość orzechów. Nawiasem mówiąc, orzeszki ziemne muszą zostać poddane prażeniu przed spożyciem. Zgodnie z klasyfikacją botaniczną są one zaliczane do roślin strączkowych, podobnie jak fasola czy zielony groszek. Rośliny strączkowe zawierają składniki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia, gdy daną roślinę spożywa się na surowo,, ale ulegają zniszczeniu w procesie podgrzewania.
ŹRÓDŁA:
Bundeszentrum für Ernährung. Was-Wir-Essen-Blog: Nüsse rösten, ungesättigte Fettsäuren. 2013 https://www.bzfe.de/forum/index.php/forum/showExpMessage/id/43077/searchstring/s%3F%3Fstoff/page1/4/forumId/3/datumvon/+/datumbis/+/searchpattern/1/searchconcat/1