-
Beta-sitosterole w orzeszkach ziemnych
Beta-sitosterol należy do grupy fitosteroli pochodzenia roślinnego, które pod względem chemicznym są podobne do cholesterolu. Beta-sitosterol występuje w wielu roślinach, w tym orzeszkach ziemnych i produktach z orzeszków ziemnych, takich jak olej arachidowy i masło orzechowe. Stwierdzono, że 100 g prażonych orzeszków ziemnych zawiera 61-114 mg fitosterolu (w zależności od ich odmiany); beta-sitosterol stanowi około 80% fitosterolu. Spożywanie dużych dawek, około 3-6 g dziennie, zwiększa wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego i tym samym zmniejsza jego poziom we krwi. Szczególne wzmocnienie tego efektu następuje na przykład dzięki margarynom i produktom nabiałowym, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu.
ŹRÓDŁA:
Awad AB i inni: Peanuts as a source of beta-sitosterol, a sterol with anticancer properties [Orzeszki ziemne jako źródło beta-sitosterolu, sterolu o właściwościach przeciwnowotworowych]. Nutr Cancer 36 (2), 2000 (238-41)