-
Czy wiesz, że orzeszki ziemne podnoszą jakość żywienia?
Osoby, które jedzą orzeszki ziemne, dostarczają swojemu organizmowi więcej białka, witamin oraz minerałów. Taki właśnie wniosek wysnuli amerykańscy badacze z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii, którzy przeanalizowali dwudniowe dzienniki posiłków prowadzone przez prawie 15 000 osób. Wnioski są następujące: w porównaniu z osobami, które nie jedzą orzeszków ziemnych, osoby, które je spożywają, dostarczają organizmowi więcej białka, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin A oraz E, kwasu foliowego i minerałów – wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Osoby, które jadły orzeszki ziemne, spożywały więcej kalorii, jednak ich wskaźnik masy ciała (BMI) był niższy niż u osób, które nie jadły orzeszków ziemnych. Nic nie świadczy więc o tym, by orzeszki miały negatywny wpływ na masę ciała. Ponadto stwierdzono, że u osób spożywających orzeszki ziemne poziom cholesterolu jest niższy. Ogólnie rzecz biorąc, wyniki te pokazują, że spożycie orzeszków ziemnych przyczynia się do poprawy jakości żywienia.
ŹRÓDŁA:
Griel AE. i inni: Improved diet quality with peanut consumption [Poprawa jakości żywienia dzięki spożyciu orzeszków ziemnych]. J Am Coll Nutr., Dec 2004