-
Czy wiesz, że witamina E zawarta w orzeszkach ziemnych chroni komórki przed stresem oksydacyjnym?
Regularne spożywanie orzechów poprawia kondycję psychofizyczną oraz samopoczucie. Uważa się zazwyczaj, że jest to efekt korzystnego działania kwasów tłuszczowych, które są zawarte w orzechach. W badaniach zwraca się jednak uwagę na jeszcze jedną grupę składników odżywczych w orzechach: przeciwutleniacze. Witamina E jest jednym z biomarkerów chroniących nasze komórki przed „łapaniem” wolnych rodników, które mogą powstać w organizmie, na przykład wskutek stresu, palenia lub działania promieni słonecznych. Witamina E pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze unieszkodliwiają wolne rodniki, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, choroby serca oraz inne choroby.
ŹRÓDŁA:
Ros E.: Nuts and novel biomarkers of cardiovascular disease [Orzechy oraz nowe biomarkery chorób układu krążenia]. Am J Clin Nutr, 2009, 89 (suppl): 1649S–56S