-
Posiłki z dodatkiem orzeszków ziemnych obniżają poziom cukru we krwi.
Poziom cukru we krwi podnosi się po spożyciu węglowodanów. Ładunek glikemiczny pokazuje, jak gwałtownie wzrośnie poziom cukru we krwi po spożyciu różnych pokarmów. Im jego wartość jest wyższa, tym szybciej węglowodany zawarte w pożywieniu trafią do krwiobiegu i tym bardziej wzrośnie poziom cukru we krwi. Wysokie ładunki glikemiczne wiążą się z ryzykiem zachorowania na przewlekłe choroby, takie jak cukrzyca typu 2. Zespół badaczy ze stanowego Uniwersytetu Arizony.prowadził badania, których celem było ustalenie, czy dodanie orzeszków ziemnych do posiłków – bez zmiany innych składników – może zahamować wzrost poziomu cukru we krwi. Podczas tego badania 11 zdrowych uczestników otrzymywało dwa różne posiłki. Pierwszy posiłek składał się z bajgla oraz soku, a jego ładunek glikemiczny wynosił 81. Ładunek glikemiczny drugiego posiłku, składającego się z kurczaka i ryżu, wynosił 48. Poziom cukru we krwi był mierzony 60 minut po posiłku. Wynik? Gdy produkty z orzeszków ziemnych były dodawane do dwóch posiłków będących przedmiotem tego badania, wzrost poziomu cukru we krwi uczestników był o 55% mniejszy. Jedynymi wynikami o znaczeniu naukowym dla badaczy są wyniki dotyczące posiłku z wysokim ładunkiem glikemicznym. Wniosek: dodawanie produktów z orzeszków ziemnych do posiłków z wysokim ładunkiem glikemicznym znacznie zmniejsza wzrost poziomu cukru we krwi.
ŹRÓDŁA:
Johnston CS. i inni: Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycaemia [Produkty z octu i orzeszków ziemnych jako uzupełniające produkty spożywcze zmniejszające glikemię poposiłkową]. J Am Diet Assoc., Dec 2005; 105(12):1939-42.