Domowe orzechowe krakersy z puree dyniowym i posypką z nerkowców
SKŁADNIKI
- mąka pszenna 1 szklanka
- mąka z orzechów nerkowca
1 szklanka - cukier 1/2 łyżeczki
- oliwa roślinna 3 łyżki
- jogurt grecki 1 szklanka
- sól morska do posypania
- grubo posiekane orzechy do posypania wierzchu 1 łyżka
- Dodatki: puree z dyni zwyczajnej 4 łyżki
- grillowana gruszka 1 szt.
- ser Danish blue 2 łyżki
- garść grubo posiekanych nerkowców

Przekąski
60 min
2-3 osoby
średni
SKŁADNIKI
- mąka pszenna 1 szklanka
- mąka z orzechów nerkowca
1 szklanka - cukier 1/2 łyżeczki
- oliwa roślinna 3 łyżki
- jogurt grecki 1 szklanka
- sól morska do posypania
- grubo posiekane orzechy do posypania wierzchu 1 łyżka
- Dodatki: puree z dyni zwyczajnej 4 łyżki
- grillowana gruszka 1 szt.
- ser Danish blue 2 łyżki
- garść grubo posiekanych nerkowców
WYKONANIE:
Jeśli nie posiadasz puree dyniowego w słoiku ze swojej spiżarni, wystarczy że kilka plastrów dyni upieczesz z dodatkiem soli i pieprzu dzień wcześniej w temperaturze 180st. przez około 20 minut, a następnie upieczoną dynię zmiksujesz blenderem ręcznym na puree. Wszystkie składniki zgnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć na posypany mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć okrągłym wykrojnikiem z ciasta koła, które należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, posypać każde kółko drobnymi orzechami i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st. na 20 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, następnie wyłożyć na każdym kółku po łyżeczce puree dyniowego, pół plasterka grillowanej gruszki i wszystko posypać pokruszonym pleśniowym serem oraz grubo posiekanymi nerkowcami.
PRODUKTY POWIĄZANE Z PRZEPISEM: