Tartaletki z łososiem i twarożkiem chrzanowym z pistacjową posypką
SKŁADNIKI
- mąka 2 szklanki
- masło 3/4 kostki
- jajko 1 szt.
- zimna woda 2 łyżki
- szczypta soli
- serek śmietankowy 400g
- chrzan 4 łyżki
- wędzony łosoś 200g
- kiełki rzodkiewki 100g
- pistacje "Felix" 150g

Przekąski
30 min
2 osoby
łatwy
SKŁADNIKI
- mąka 2 szklanki
- masło 3/4 kostki
- jajko 1 szt.
- zimna woda 2 łyżki
- szczypta soli
- serek śmietankowy 400g
- chrzan 4 łyżki
- wędzony łosoś 200g
- kiełki rzodkiewki 100g
- pistacje "Felix" 150g
WYKONANIE:
Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli, dodajemy jajko oraz wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odstaiamy do schłodzenia, następnie wypełniamy nim foremki na babeczki (z tej porcji wychodzi ok. 18 sztuk). Na ciasto nakładamy kawałki papieru do pieczenia i obciążamy je grochem, pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy farsz, mieszając serek z chrzanem i kiełkami rzodkiewki. Obieramy pistacje, a następnie siekamy. Gdy ciasto wystygnie nakładamy do niego serek smarując boki i spód babeczek, w środku układamy po kawałku wędzonego łososia i przykrywamy go serkiem. Wierzch każdej babeczki obsypujemy siekanymi pistacjami.
PRODUKTY POWIĄZANE Z PRZEPISEM: