Szaszłyki z kaczki z sosem satay i świeżą kolendrą
SKŁADNIKI
- pierś z kaczki 300g
- sos sojowy 3 łyżki
- gruby pieprz do smaku
- łyżka oleju rzepakowego
- szalotki 3 szt.
- pasta orzechowa 100% orzechów "Felix" 5 łyżek
- olej sezamowy 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- otarta skórka z jednej limonki
- mleko sojowe 150ml
- woda 150ml
- ostra papryka
- sos sojowy
- sól do smaku
- pęczek świeżej kolendry

Danie główne
45 min
2-3 osoby
średni
SKŁADNIKI
- pierś z kaczki 300g
- sos sojowy 3 łyżki
- gruby pieprz do smaku
- łyżka oleju rzepakowego
- szalotki 3 szt.
- pasta orzechowa 100% orzechów "Felix" 5 łyżek
- olej sezamowy 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- otarta skórka z jednej limonki
- mleko sojowe 150ml
- woda 150ml
- ostra papryka
- sos sojowy
- sól do smaku
- pęczek świeżej kolendry
WYKONANIE:
Pierś z kaczki bez skóry pokroić w długie paski, doprawić sosem sojowym, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie nadziać na patyczki do szaszłyków, natłuścić olejem i krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, dodać pastę orzechową, olej sezamowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i całość prażyć na patelni przez kilka minut. Następnie dodać skórkę z limonki, mleko sojowe i wodę. Doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Całość zagotować. W razie potrzeby, gdyby sos zbytnio zgęstniał, dolać wody. Szaszłyki podawać z ulubionym ryżem posypane posiekaną kolendrą.
Smacznego!
PRODUKTY POWIĄZANE Z PRZEPISEM: