Szakszuka z pastą orzechową i pomidorami
SKŁADNIKI
- olej rzepakowy 2 łyżki
- średnia cebula
- żółta papryka
- woda 150ml
- pasta orzechowa 100% orzechów "Felix" 2 łyżki
- średni pomidor
- jajka 3 szt.
- pieprz grubo mielony do smaku
- garść orzeszków ziemnych
- świeża bazylia

Danie główne
30 min
2 osoby
średni
SKŁADNIKI
- olej rzepakowy 2 łyżki
- średnia cebula
- żółta papryka
- woda 150ml
- pasta orzechowa 100% orzechów "Felix" 2 łyżki
- średni pomidor
- jajka 3 szt.
- pieprz grubo mielony do smaku
- garść orzeszków ziemnych
- świeża bazylia
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę i podsmażyć na oleju. Podlać wodą, dodać pastę orzechową i wszystko dokładnie połączyć. Następnie dodać pokrojone w ósemki pomidory, ułożyć na patelni na paście, przykryć pokrywką i chwilę poddusić, żeby pomidory się zagrzały. Do wszystkiego wbić jajka i chwilę poddusić, żeby białko się ścięło. Doprawić solą i pieprzem. Szakszukę posypać posiekanymi orzechami i udekorować świeżą bazylią.
Smacznego!
PRODUKTY POWIĄZANE Z PRZEPISEM: