Orzechowe spring rollsy
SKŁADNIKI
- płaty papieru ryżowego 8 szt.
- makaron ryżowy 25g
- marchewka 1/2
- ogórek szklarniowy 1/2
- średnia papryka 1/3
- garść orzechów ziemnych prażonych bez soli "Felix"
- cebula dymka 1 szt.
- chilli (opcjonalnie) lub tabasco
- sos sojowy 2 łyżki
- olej sezamowy 1 łyżka
- sok z limonki 1 łyżeczka
- brązowy cukier 1/2 łyżeczki
- ząbek czosnku

Przekąski
35 min
2 osoby
łatwy
SKŁADNIKI
- płaty papieru ryżowego 8 szt.
- makaron ryżowy 25g
- marchewka 1/2
- ogórek szklarniowy 1/2
- średnia papryka 1/3
- garść orzechów ziemnych prażonych bez soli "Felix"
- cebula dymka 1 szt.
- chilli (opcjonalnie) lub tabasco
- sos sojowy 2 łyżki
- olej sezamowy 1 łyżka
- sok z limonki 1 łyżeczka
- brązowy cukier 1/2 łyżeczki
- ząbek czosnku
WYKONANIE:
Warzywa umyć i posiekać na drobne paseczki, przełożyć do miski. Składniki na marynatę (sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, łyżeczka brązowego cukru i drobno posiekany ząbek czosnku) wymieszać ze sobą i zalać warzywa. Odstawić na conajmniej 20 min. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Płat papieru ryżowego moczyć przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i odłożyć na talerz. Na środku położyć łyżeczkę makaronu ryżowego, warzywa, posypać łyżeczką orzechów ziemnych i pokrojonym szczypiorkiem. Można tutaj dodać chilli lub polać tabasco. Zawijać tak samo jak krokiety, najpierw z góry i z dołu, a później do środka boki. Przełożyć do pudełeczka, sos podzielić na 2 szczelne słoiki. Rollsy moczyć w sosie i zajadać, bo są pyszne i doskonale chrupią, a to dodatkowa stymulacja dla mózgu! Zamiast marynaty, możemy podać sos słodko-ostry.
PRODUKTY POWIĄZANE Z PRZEPISEM: