Naleśniki Carmelove
SKŁADNIKI
- twaróg półtłusty 200g
- orzeszki Felix Carmelove
- śmietana kwaśna 3 łyżki
- cukier 2 łyżki + kilka łyżek cukru do karmelu
- masło
- mleko 0,5l
- jajka 1szt.
- mąka pszenna 300g
- sól, cukier do smaku
- olej do smażenia
- rondelek lub patelnia do przygotowania karmelu
Deser
40 min
4 osoby
średni
SKŁADNIKI
- twaróg półtłusty 200g
- orzeszki Felix Carmelove
- śmietana kwaśna 3 łyżki
- cukier 2 łyżki + kilka łyżek cukru do karmelu
- masło
- mleko 0,5l
- jajka 1szt.
- mąka pszenna 300g
- sól, cukier do smaku
- olej do smażenia
- rondelek lub patelnia do przygotowania karmelu
WYKONANIE:
Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć, żeby nie było grudek i usmażyć na odrobinie oleju. Twaróg połączyć ze śmietaną, cukrem i napełnić nim naleśniki, a następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Karmel – wsyp kilka łyżek cukru do rozgrzanego rondelka lub na patelnię, następnie dodaj 1–2 łyżki wody. Podgrzewaj całość na małym ogniu aż zmieni kolor na złotobrązowy. Pamiętaj, że łatwo można zbyt mocno podgrzać cukier i sprawić, że stanie się gorzki i niesmaczny.
Polej naleśniki karmelem i posyp orzeszkami Carmelove mix nerkowca z orzeszkami ziemnymi zgodnie z własnymi preferencjami.
PRODUKTY POWIĄZANE Z PRZEPISEM: