Batoniki granola z masłem orzechowym (bez pieczenia)
SKŁADNIKI
- płatki owsiane 1/2 szklanki
- otręby pszenne 1/2 szklanki
- Mieszkanka Felix Natura
Garść radości z nerkowcem 1/2 szklanki - garść ulubionych suszonych owoców
- ziarna, nasiona, pestki
1/2 szklanki - miód 1/2 szklanki
- masło orzechowe Felix Peanut Butter Cream
1/2 szklanki - szczypta soli gruboziarnistej

Deser
40 min
2-3 osoby
średni
SKŁADNIKI
- płatki owsiane 1/2 szklanki
- otręby pszenne 1/2 szklanki
- Mieszkanka Felix Natura
Garść radości z nerkowcem 1/2 szklanki - garść ulubionych suszonych owoców
- ziarna, nasiona, pestki
1/2 szklanki - miód 1/2 szklanki
- masło orzechowe Felix Peanut Butter Cream
1/2 szklanki - szczypta soli gruboziarnistej
WYKONANIE:
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna, nasiona, pestki i posiekane orzechy. Suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty. Po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi. Wymieszać. Następnie przygotować masło orzechowe. Do malaksera lub blendera wsypać prażone orzeszki ziemne i miksować do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy. Miód i pół szklanki masła orzechowego delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Dodać do miski z płatkami owsianymi i wymieszać. Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka dodać więcej miodu lub masła orzechowego. Masę przełożyć na blaszkę (o wymiarach 20x20cm) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć. Na granoli rozsmarować 4-5 łyżek masła orzechowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień granolę posypać solą gruboziarnistą, wyjąć z blaszki razem z papierem i pokroić na kawałki.
PRODUKTY POWIĄZANE Z PRZEPISEM: